Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
Erik van der Helm
Accountmanager bij OPPLE Lighting

Technische ruimtes Schiphol Oost transformeren met LED naar een veilige omgeving

Continu verbeteren en vernieuwen, ook op het gebied van energie. Het is één van de speerpunten binnen Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Duurzaamheid is voor hen namelijk geen vraagstuk, maar een overtuiging. De afgelopen jaren zijn daarom meerdere trajecten opgestart en succesvol afgerond rondom het plaatsen van LED verlichting op Schiphol Oost. Van kantoortuin tot parkeergarage en inmiddels ook de technische ruimtes.
"Eén op één vervanging van TL naar LED zorgt voor aanzienlijke energiebesparing."

Altijd leverbaar

Erik van der Helm, accountmanager bij de betrokken LED leverancier, start: “De afgelopen vijf jaar hebben wij LVNL al meerdere keren mogen adviseren op het gebied van verlichting. Eén van deze projecten betrof het uitlichten van de parkeergarage, direct naast het pand van LVNL. Begin 2021 startte dit project en werden wij gevraagd mee te denken over de meest ideale oplossing. Daarna volgde de vraag om ook alle 700 TL armaturen in de technische ruimtes te vervangen voor een waterdichte IP65 LED variant”.

Door de energietransitie die inmiddels al enkele jaren gaande is, wenste LVNL de verlichting in de technische ruimtes te vervangen van conventioneel naar LED. Daarbij stelden zij als belangrijke voorwaarde dat ze niet wilden inleveren op lichtopbrengst of veiligheid. Bovendien moest het armatuur altijd leverbaar zijn. Ook onderdelen moesten snel geleverd kunnen worden, voor het geval er een storing op zou treden.

Ontzorging

De oorspronkelijke één op één vervanging werd, alvorens installateur SDR Elektrotechniek uit Amsterdam startte, eerst nog eens nagerekend. Van der Helm: “Wij willen onze verlichtingsvoorstellen goed kunnen onderbouwen. Al lijkt een één op één vervanging een goed idee, toch hebben we enkele berekeningen gemaakt om zeker te weten dat we het juiste lichtniveau konden behalen. Ook hebben we kritisch gekeken naar de toekomstbestendigheid van het armatuur dat we hadden uitgekozen. In technische ruimtes wil je nou eenmaal zeker zijn van je zaak”.

Terwijl zijn collega’s de lichtberekening uitwerkten en zorgden voor de juiste positionering van alle armaturen, focuste Van der Helm op ontzorging. “Het maakt niet uit of we intekenen vanaf een plattegrond of eerst op locatiebezoek gaan. Het gaat er ons om dat we alle wensen rondom bijvoorbeeld het lichtniveau of eventuele kleurthema’s vastleggen en tot een verlichtingsadvies komen, wat past bij de omgeving en vastgestelde normen vanuit de markt.”

Minimaal 50% energiebesparing

De grootste uitdaging binnen dit project lag bij het verhogen van het veiligheidsniveau, terwijl men gelijktijdig minimaal 50% energie wilde besparen. Samen met SDR Elektrotechniek heeft Van der Helm heel kritisch gekeken waar de armaturen geplaatst moesten worden. “Als je elkaar goed aangesloten en geïnformeerd houdt, kom je gezamenlijk tot de mooiste oplossingen.” Door de armaturen te koppelen met sensoren op basis van datasturing, brandt de verlichting enkel voluit wanneer LVNL personeel aanwezig is in de technische ruimtes.

“LVNL is een groot verbruiker als het gaat om energie”, zegt Van der Helm. “Alles wat daarmee gepaard gaat om een positieve bijdrage te kunnen leveren, is voor hen heel belangrijk. Door de eerdere TL armaturen te vervangen naar waterdichte IP65 LED verlichting hebben wij samen met SDR een besparing weten te realiseren wat een mooi voorbeeld is van zo’n transformatie”.

Efficiënte montage

Voor de montage van de LED armaturen was geen verandering in de technische installatie nodig. De verlichtingsoplossing kon zonder extra werk of bekabelingsmateriaal eenvoudig en snel worden geplaatst. SDR Elektrotechniek verzorgde een container, waarin het team van Van der Helm alle armaturen kon leveren. “Vanuit de container werden de armaturen stuk voor stuk verwerkt in de technische ruimtes. Tijdens deze plaatsing was het bovendien niet nodig om een deel van de ruimtes af te sluiten. Ook hierin kwam onze ontzorging weer terug.”

Duurzame levering en transport

Los van de gewenste ontzorging gaat LVNL heel bewust om met de selectie van haar leveranciers. “Wij werden gevraagd om onze armaturen verpakkingsvrij te leveren. Dat was een uitdaging die we met plezier zijn aangegaan. Intern hebben we allereerst onderzocht wat dit voor ons proces betekent en hoe we hier een goede invulling aan konden geven. Daar heb ik meerdere collega’s bij betrokken. We hebben in nauw overleg met SDR kunnen regelen dat onze armaturen in een palletbak zijn geleverd. Daarin konden we de armaturen horizontaal naast elkaar leggen en hoefden we enkel tussen de gestapelde lagen een kartonnen vel te plaatsen. Zo kwamen onze armaturen goed beschermd op locatie aan, terwijl we het milieu spaarden waar mogelijk”.

Naast het reduceren van het verpakkingsmateriaal werd Van der Helm ook gevraagd om zo min mogelijk vervoersbewegingen te hanteren binnen dit project. In overleg met SDR is er een schema voor al het installatiewerk gemaakt, waardoor hij de levering konden reduceren tot twee transportmomenten in één week tijd. “De montage verliep dermate snel dat we onze producten in een heel kort tijdsbestek konden afleveren”.

Tevredenheid alom

Van der Helm blikt tevreden terug op het eindresultaat: “Door goed in gesprek te blijven en elkaar op de hoogte te houden was er een realistische planning en konden we onze levering aanpassen op de snelheid van montage van SDR. Dit project laat zien hoe goed wij snappen wat onze klanten voor ogen hebben, wat nodig is om dat te realiseren en welke flexibiliteit wij kennen om een opdrachtgever maximaal te ontzorgen”.

Ook LVNL is erg tevreden over het eindresultaat. “We hebben al een paar jaar Opple armaturen in onze parkeergarage waar de gebruikers erg tevreden over zijn. Dat is één van de redenen dat ook alle technische ruimtes nu voorzien zijn van Opple armaturen. Het energieverbruik in deze ruimtes is met meer dan 50% gedaald en de lichtopbrengst is een stuk beter. Ook het verpakkingsvrij aanleveren, de slimme manier van bezorgen en de samenwerking tussen LVNL, Opple en SDR heeft ervoor gezorgd dat wij weer een grote stap dichterbij het label A certificaat voor duurzame gebouwen hebben kunnen zetten. Complimenten hoe dit project verlopen is!”

Energiebesparend een gebouw verbeteren en vernieuwen? Met LED kan het.

Erik van der Helm ziet zichzelf als verbinder van de verschillende betrokken partijen. Als accountmanager zorgde hij - zowel binnen als buiten de muren van Opple - ervoor dat iedereen met elkaar praatte en gezamenlijk afstemde wat er nodig was.

Bekijk de cases van

Opple Lighting

Bekijk alle cases