Al in 2002 stond Frans Konings aan het roer van een belangrijke transformatie. In zijn functie als accountmanager binnen Philips Consumer Elektronics veranderde de monitorwereld van CRT schermen naar platte(re) TFT displays. Door deze transitie ontstond een nieuw concurrentieveld in de markt. Konings: “We kregen naast HP en Dell als schermleveranciers steeds meer concurrenten, zoals Samsung, Fijitsu Siemens en allerlei Aziatische merken. In 2007 ontstond zo’n zelfde transitie in de verlichtingsmarkt. Cor van den Bosch vroeg mij destijds om de overstap naar Philips Lighting (inmiddels Signify) te maken. Met veel plezier heb ik mijn bijdrage in de transitie naar LED geleverd”.
Toch kriebelde er iets in de onderbuik van Konings. Hij vervolgt: “Toen we door COVID maandenlang thuis zaten merkte ik dat ik niet langer voldoening haalde uit hetgeen ik deed. De droom en wens om als ondernemer aan de slag te gaan kwam tot realisatie toen ik William sprak. In al mijn functies binnen Philips zat ik veel bij installateurs om tafel. Telkens hoorde ik drie termen terug: duurzaamheid, data en digitalisatie. Het bedrijfsplan wat William had, paste hier perfect bij”.
Om energie te besparen en te verduurzamen focussen bedrijven in de praktijk op allerlei uitvoerbare aspecten. CV-ketels worden vervangen doorwarmtepompen, men plaatst zonnepanelen of laadpalen voor elektrische voertuigen. Zo zijn er nog legio andere voorbeelden. Het implementeren van al deze duurzame oplossingen betekent echter niet dat dergelijke installaties ook maximaal benut worden. “Sterker nog, er werd nagenoeg niets mee gedaan. Wat Ysmart uniek maakt, is dat wij bestaande en nieuwe installaties in gebouwen uitbreiden met smart solutions”, legt Konings uit.
De slimme componenten die Ysmart aan deze installaties toevoegt, koppelen ze aan data die de installaties in de basis al uitleveren. “Deze data brengen we naar de cloud en verwerken we in ons eigen ontwikkelde platform. Daarmee staat de data los van systemen die fabrikanten of leveranciers voor specifiek één installatie hebben ontwikkeld. Wij voegen alle installatiedata samen. Zo meten en weten we exact hoeveel energie er gebruikt wordt en kunnen we gebouwinstallaties aansturen. Maar we kunnen ze bovenal optimaal laten functioneren op basis van energie, beschikbaarheid en behoefte. We weten waar, wanneer en hoelang mensen in het gebouw aanwezig zijn en kunnen op basis daarvan de ideale (werk)omgeving creëren.”
Het team van Ysmart ziet een gebouw als ecosysteem, waar verlichting een belangrijk onderdeel van is. Konings: “Op het moment dat bijvoorbeeld het alarm wordt ingeschakeld, moet overal de verlichting terug dimmen of uitgaan. Of: zodra het weerstation op het dak van een pand een vooraf ingestelde hoeveelheid zonlicht meet, moet de zonwering naar beneden en schakelt de verlichting binnen op om het juiste lichtniveau te behouden. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. Je kunt ons zien als de partij die alle linkjes op de juiste manier aan elkaar koppelt om een enorme energiebesparing te realiseren. Wij focussen dus op meer dan een hele goede lichtmanagementoplossing”.
In de praktijk verbaast Konings zich nog geregeld over de keuzes die gebouweigenaren maken. Hij vertelt: “Binnen nieuwbouwprojecten is LED inmiddels de standaard. Kiezen voor een slimme LED-installatie alleen nog niet, waardoor de functionaliteiten en flexibiliteit die LED kent slechts beperkt worden ingezet. Mijn advies is altijd: denk een stap verder. En nee, je hoeft niet direct een lichtmanagementsysteem te kopen wat duur is, maar houd er tenminste rekening mee dat er in 2026 wetgeving aankomt die wil dat je energieverbruik gaat monitoren en aansturen op basis van daadwerkelijk gebruik”. Een kantoorpand, waar LED een belangrijk onderdeel van het energieverbruik is, moet dan dus een lichtmanagementoplossing kennen. Focus daarom - naast een goede kwaliteit van licht - op een installatie die flexibel inzetbaar en maximaal te integreren is, adviseert Konings.
De energiebesparingsplicht, die al geldt voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, wekt gelukkig de interesse om te ontdekken hoeveel energie verschillende installatie onderdelen verbruiken. Konings: “Door deze wetgeving ontstaat de trend én wens om dieper in data te kunnen duiken en bijvoorbeeld een lichtinstallatie aan te kunnen passen. Zodra die bal eenmaal gaat rollen, ontstaat er behoefte aan inzicht om wensen en mogelijkheden te benutten. Dat geldt voor licht, maar natuurlijk ook voor het verwarmen, koelen en beveiligen van een pand”. De wetgeving rondom gebouwautomatisering, die in 2026 intreedt, gaat volgens hem echt een verschil maken. Hij vervolgt: “Ik verwacht dat gebouweigenaren er in de toekomst niet meer aan ontkomen om een ecosysteem in een gebouw te realiseren. Hetgeen wij bij Ysmart dus al jaren doen, wordt alleen maar belangrijker”.
Konings ziet zijn werk als verlengstuk voor een installateur. Een prachtig voorbeeld vindt hij de brandweerkazerne van een grote veiligheidsregio. Ysmart heeft hier haar dashboard geïmplementeerd om data vanuit de complete installatie te analyseren. Daarnaast zijn er IoT-sensoren toegevoegd die de luchtkwaliteit en aanwezigheid in ruimtes meten. “Op basis van deze analyses zijn er al verschillende verbeterpunten doorgevoerd, wat heeft geleid tot minder energieverbruik en hoger comfort. Het mooiste is dat de klant oprecht gelukkig is met deze inzichten en aanpak. Zelfs een tweede locatie wordt hier nu mee uitgevoerd”, vertelt hij trots.
Een ander aansprekend project is voor hem een distributiecentrum in Venray, wat uiterst duurzaam volgens de strenge BREEAM-certificeringseisen gebouwd werd. “Binnen dit project mochten wij slimme oplossingen integreren voor energiebeheer, lichtmanagement (voor zowel de binnen- als buitenverlichting) en zonwering. Alles met het oog op integrale verbinding en maximale efficiëntie, comfort en flexibiliteit.” In Venray komt de ecosysteem gedachte van Ysmart dan ook optimaal terug.