In de zorginstelling, waar permanente opvang aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar met een geestelijke handicap en/of ernstige gedragsstoornis geboden wordt, kan men terecht voor specialistische observatie, diagnostiek en (exploratieve) behandeling. De instelling is dusdanig ingericht dat alle kinderen de ruimte hebben om zich terug te kunnen trekken. In hun eigen kamer, maar ook in gezamenlijke ruimtes. In het opleidingslokaal wordt onderwijs op maat aangeboden. Ondanks het feit dat het geen gesloten instelling is, verblijven de kinderen en jongeren 24/7 op de zorglocatie om hen te ondersteunen in hun problematiek.
“De aanvraag voor nieuwe binnen- én buitenverlichting is bij ons binnengekomen via een trouwe klant”, start Ube Kodde, productmanager bij de betrokken LED leverancier. “Zij zijn zeer Prolumia-minded en hadden al een goede verbinding met de facilitaire dienst van de zorginstelling. Wij zijn allereerst ter plaatse gegaan om de status quo op te nemen. Het betreft een renovatieproject, waarvoor het belangrijk is om inzicht te hebben in hetgeen er al hangt, welke onderdelen van de installatie eventueel hergebruikt kunnen worden en wat de fysieke afmetingen van de ruimtes en armatuur uitsparingen zijn.”
De zorginstelling wenste zoveel mogelijk armaturen in te passen in de bestaande plafonduitsparingen om additionele kosten te verlagen. Kodde vervolgt: “Vervolgens hebben wij een selectie gemaakt van armaturen die geschikt zijn voor de specifieke gebruiksdoelen van de verschillende ruimtes en bij voorkeur dus ook fysiek passen als vervanging van de bestaande verlichting. Daarna hebben we lichtberekeningen uitgevoerd, welke voldoen aan relevant normen (zoals NEN12464), in lijn zijn met de NSVV-gedragscode en aansluiten bij de wensen van de klant”.
Voor de zorginstelling was het vooral van belang dat het verlichtingsniveau flink zou verbeteren. De lichtintensiteit van de inmiddels bijna 20 jaar oude armaturen was in de loop der tijd immers flink afgenomen. De installateur monteerde alle binnen- en buitenverlichting en maakte gebruik van de bestaande bekabeling om de armaturen aan te sluiten. “Via de elektrogroothandel is ervoor gezorgd dat alle materialen op het juiste moment op de juiste plaats waren.”
Al tijdens de installatie werden de bewoners en het personeel van de zorginstelling overrompeld door het verschil tussen TL en LED. “Ze waren onder de indruk van de hoeveelheid licht die uit de LED armaturen kwam. Dat waren ze niet meer gewend. Gelukkig bieden wij op de meeste armaturen een multifunctionaliteit aan. Dat betekent dat onze driver in een aantal vermogensstanden instelbaar is. Zo konden we in ruimtes waar dat gewenst én normtechnisch mogelijk was, de verlichtingssterkte heel gemakkelijk aanpassen”, aldus Kodde.
De gezamenlijk uitgekozen lichtkleur was een belangrijk thema tijdens de renovatie. In de opleidingsruimte is gekozen voor neutraal wit: 4000 Kelvin. Kodde: “Voor de privéruimtes hebben we een warmere lichtkleuraangehouden. Mocht de zorginstelling het gebruiksdoel van een ruimte later willen wijzigen, dan kan de lichtkleur indien gewenst eenvoudig worden aangepast met behulp van een schakelaar op de driver. Onze armaturen zijn hierdoor flexibel en breed inzetbaar”.
In totaliteit zijn er 330 downlights, 40 LED inlegarmaturen en 15 semi-inbouwspots toegepast in de aula, gangen, kantoren, entree, leslokalen, het trappenhuis en toiletten. Om de receptiebalie van de zorginstelling heen is een vijf meter lange LED strip geplaatst om het geheel een speels en sfeervol effect mee te geven. “Het hele project kent een breed spectrum aan lichtoplossingen. De één wat meer creatief, een ander vooral functioneel.”
Uiteraard speelde ook in dit project energiebesparing een rol. De klant vroeg echter niet expliciet om een besparingsanalyse. Als het gaat om het elektriciteitsverbruik van de verlichting zal de geschatte energiebesparing ergens tussen de 50 en 70% liggen. “Als verlichtingspartner vinden wij een dergelijke besparing belangrijk, maar focussen we ons vooral op het succes en de wensen van onze klanten. Een goede aftersales is niet iets dat we alleen maar pretenderen, het heeft ook geleid tot een succesvol afgerond project als deze”, zegt Kodde tot slot.
Een medewerker van de facilitaire dienst van de zorginstelling sluit zich daar volledig bij aan: “Prolumia biedt maatwerk voor de prijs van een standaardoplossing. Het bijzondere is dat de kleur en helderheid van de verlichting aan te passen is, zelfs na ingebruikname. Zo konden wij in de bewonersruimtes de verlichting naar persoonlijke voorkeur instellen en uiteindelijk iedereen in onze zorginstelling tevreden stellen”. Ook de overkoepelende organisatie van de zorginstelling ziet de toegevoegde waarde van de LED verlichtingsinstallatie. Zij heeft besloten om de overstap naar LED verlichting bij al haar vestigingen door Prolumia uit te laten voeren. Inmiddels zijn vier vestigingen voorzien en zijn de laatste twee locaties in de voorbereidingsfase.
Zowel binnen als buiten het lichtniveau en de lichtkwaliteit verbeteren? Met LED kan het.