Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
Cor van den Bosch
Voorzitter NLA

LED draagt direct bij aan een betere wereld

Hij studeerde in Eindhoven en was altijd al gefascineerd door licht. Fris afgestudeerd startte Cor van den Bosch bij Signify, toen nog Philips Lighting, waar hij vanuit de inhoud zijn carrière verder opbouwde. De dynamische Nederlandse verlichtingsmarkt houdt hem inmiddels ruim 25 jaar geboeid. Als kersverse voorzitter van de NLA (sinds mei 2023) ziet Cor het als zijn taak om de verbinding tussen lichtbedrijven sterk(er) te maken én te behouden.
"Energie besparen met LED verlichting is als laaghangend fruit: er wordt snel overheen gekeken."

Van lamp naar licht

Al zoekende naar de vervolgstap in zijn carrière, beleefde LED technologie haar doorbraak om ook functioneel en decoratief toegepast te kunnen worden in de professionele markt. Dit zorgde voor een vrij extreme omslag, waar hij tot op de dag van vandaag de effecten van merkt. Cor van den Bosch: “Waar conventionele verlichting jarenlang beperkte innovatie kende, ontstond door LEDeen hele andere manier van licht maken en gebruiken. LED liet de licht industrie fundamenteel  veranderen, er zijn ongekende mogelijkheden bijgekomen”.

Van den Bosch doelt daarmee niet alleen op de duurzaamheidsvoordelen van LED, maar richt zich ook op de eindeloze toepassingsgebieden. Vanuit zijn bedrijfskundige achtergrond werd hij getriggerd door deze sterke innovatie. “Als oude technologie wordt uitgefaseerd en nieuwe technologie haar intrede doet, verandert het DNA van een sector. De afgelopen jaren transformeerde traditionele lampenleveranciers naar lichtleveranciers, met geconnecteerde verlichtingssystemen die via sensoren in de verlichting relevante data verzamelen en nieuwe inzichten bieden aan de gebruiker om je gebouw, stad of winkel slimmer, efficiënter én duurzamer te maken”, legt hij uit.

Toegevoegde waarde van licht

Waar we tot enkele jaren geleden de waarde van licht alleen opmerkten als het niet werkte, voorziet LED vandaag in de behoeften van de eindgebruiker. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos geworden. Voor diverse toepassingsgebieden zijn er bovendien heel wat voordelen te benoemen. Bij grote retailketens bijvoorbeeld heeft het lichtconcept een invloed op het winkelcomfort - en dus ook het koopgedrag - van de consument. Door promoties uit te lichten of klanten via een app (die wordt aangestuurd via de verlichting) de weg te wijzen naar een product. “Een belangrijke meerwaardevoor supermarktketens om over te stappen naar geconnecteerde LED verlichting.”

Een ander voorbeeld: door middel van lichtinnovaties kunnen we de veiligheid op straat verbeteren. Slimme straatverlichting kan automatisch worden gedimd als er weinig mensen op straat zijn. Wanneer er beweging gedetecteerd wordt, wordt de lichtintensiteit weer verhoogd. “Naast de energiebesparing die het oplevert, draagt dit ook bij aan een veilig gevoel op straat,” aldus Van den Bosch.

Lichtlobby rondom energietransitie

Zeven jaar geleden switchte Van den Bosch binnen Signify(voorheen Philips Lighting) van de private sector naar het publieke domein. Algauw wenste hij een belangrijke rol te vervullen in de verledding van Nederland door de energietransitie op een positieve manier te beïnvloeden. “Ik ben van mening dat wij als lichtleveranciers een verandering teweeg moeten brengen, het liefste samen: als NLA. Als je weet dat slechts 30% van de Nederlandse openbare verlichting bestaat uit LED verlichting, dan valt daar nog veel winst te behalen.”

Terwijl de energietransitie in de consumentenmarkt en professionele sector volop gaande is, vraagt het publieke domein om extra aandacht. Waar iedere Nederlander het afgelopen jaar nog eens kritisch naar zijn of haar energiecontract heeft gekeken, bestaat de consumentenmarkt inmiddels voor 50% uit LED verlichting. Het Nederlandse private domein is met ongeveer40% voorzien van LED, het publieke domein bestaat uit voor nog maar maximaal 30% uit LED. “Wij Nederlanders zijn zuinig. We zijn niet gewend om iets dat goed is weg te gooien, te vervangen voor iets nieuws.” Met LED energie besparen klinkt dus heel leuk, maar wordt vaak pas écht aangepakt als men ervaart wat het voorde portemonnee betekent.”

Voorbeeldfunctie

Door gebruik te maken van slimme LED verlichting ligt er een potentieel voor energiebesparingen tot wel 80% en alleen al in Nederland een reductie mogelijkheid van 2,9 miljoen ton CO₂-uitstoot per jaar. Dat is gelijk aan maar liefst de uitstoot van twee kerncentrales! Om Nederlanders te stimuleren bij te dragen aan deze doelstelling is het belangrijk dat de publieke sector, en met name de overheid, een voorbeeldrol vervult op de weg naar minder energieverbruik.

Van den Bosch vervolgt: “Kijkend naar de energie netbelasting in Nederland, zie je ons hele land langzaam rood kleuren. Ons netwerk is nu al overbelast, dat zal naar schatting nog zeker 15 jaar duren. Laat staan dat het in de toekomst groot genoeg is om te voorzien in de energievraag die dagelijks gesteld wordt. Vanuit duurzaamheidsperspectief is het zeker interessant om te investeren in windmolenparken of zonnepanelen, maar wanneer je niet oók investeert in het terugdringen van het verbruik heeft de investering in duurzame opwekking  geen enkele zin”. Dat wat je niet verbruikt hoef je immers ook niet duurzaam op te wekken.

LED geeft ruimte

Als voorzitter van de NLA pakt Van den Bosch graag een verbindende rol om marktpartijen (nog) dichter bij elkaar te brengen. “De NLA-leden leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie door de boodschap Met LED kan het ruim te verkondigen. Het is mijn doel om samen met hen een agenda samen te stellen die we ook daadwerkelijk drijven. De landelijk gestelde duurzaamheidsdoelstelling (CO2-neutraal in 2050) is eenkader waaraan wij een hele waardevolle bijdrage kunnen leveren. Bewustwording is onze eerste stap. Tegelijkertijd verbeteren we onze planeet, het leven en de portemonnee van veel mensen om ons heen.”

Ambitie

Op termijn verwacht Van den Bosch dat energieprijzen zullen dalen. Vanaf dat moment is het aan de aangesloten NLA-leden om de onderscheidende factoren van LED nog duidelijker te positioneren. “We hebben en houden altijd de verplichting om zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te werkte gaan. De kwaliteit en het gebruik van licht, waar mogelijk gelieerd aan duurzaamheidscertificering, worden in mijn ogen zeker thema’s waar we de komende jaren nog meer op in kunnen spelen. Daar werken we als NLA zijnde nu al aan”.

Vooruitkijkend hoopt hij vooral de overheid te activeren. Van den Bosch vertelt: “In België heeft de politiek vastgesteld in 2028 alle openbare straatverlichting te verledden. Kijkend naar de Nederlandse markt hoop ik dat wij de komende twee jaar minimaal naar 75% LED verlichting kunnen groeien. Eenrelatief makkelijke stap met grote financiële en ecologische winst”.

De Nederlandse Licht Associatie (NLA) is in 2016 samengegaan met Fedet. Fedet-NLA is aangesloten bij de Europese koepel Lighting Europe, wil professionaliseren en haar rol en invloed vergroten. Ze heeft een beleidsplan vastgesteld met een link naar Lighting Europe, zodat onderwerpen vanuit de Europese Commissie naar Nederland en vice versa vertaald kunnen worden. De NLA focust daarbij op vier takken: Human Centric Lighting, LEDification, Circular Economy en Intelligent Lighting Systems.

Bekijk de cases van

NLA

Deze initiatiefnemer heeft nog geen cases op deze website
Bekijk alle cases