Iedereen in Nederland kent het en kan er wel een voordeel van benoemen: LED verlichting. Juist daardoor is deze manier van verduurzaming vaak zo voor de hand liggend, dat er onvoldoende wordt nagedacht over hetgeen LED nog meer kan betekenen. Anne-Jaap Deinum: “LED wordt steevast gekoppeld aan energiebesparing, maar heeft zoveel meer potentie. Zo ontstond het idee om de campagne ‘Met LED kan het’ te starten om de voordelen van LED op korte én lange termijn te benadrukken”.
De grootste winst, uitdaging en ook het grootste energieverbruik ontstaat in de B2B-markt. Deinum vervolgt: “Om in 2050 CO2-neutraal te handelen hebben we als doel gesteld om in 2030 op 60% ten opzichte van het verbruik in 1990 te willen zitten. Dat is een enorme opgave. De kortste klap is het vervangen van verlichting naar LED. Met LED bespaar je namelijk direct. Zodra je het armatuur, peertje of de lamp installeert, begint de besparing. En niet een klein beetje, nee zelfs tot 80%!”. Daarbij zijn de huidige energieprijzen voor velen een extra drijfveer om zo snel mogelijk meer energie te besparen.
Een ander belangrijk punt in de energietransitie is volgens Deinum het afstappen van fossiele brandstoffen. In negen van de tien gevallen komt er een elektrische oplossing voor terug, waar ons huidige elektriciteitsnet (nog) niet op is ingericht. “Ondertussen moeten fabrieken overstappen van een aardgasaansluiting naar volledig elektrisch. Dat betekent dat het jaarverbruik in Nederland groeit van 120 TWh naar 450 TWh in 2050. Het energienet moet gigantisch worden uitgebreid om dat mogelijk te maken. Volledige industrieën kunnen niet elektrificeren zonder een juiste aansluiting. LED is één van de oplossingen om snel extra ruimte te creëren op het energienet”.
Fedet is samen met haar leden al langere tijd op zoek naar een goede balans voor de komende jaren. Als morgenochtend heel Nederland is voorzien van LED, bespaart de Nederlandse maatschappij direct 6,5 TWh op jaarbasis. Dat is gelijk aan de opwekking van één kerncentrale in een jaar tijd of 109.000.000 keer een auto opladen. “Oftewel: met LED kan het. Dan hebben we het nog niet eens over de terugverdientijd. Die ligt momenteel rond de anderhalf jaar.”
Deinum is overtuigd van het enorme besparingspotentieel van LED. Er zijn volgens hem dan ook geen vergelijkbare oplossingen die met zo’n lage investering zorgen voor een dergelijk groots resultaat. Er heerst echter één nadeel aan deze technologie. Hij legt uit: “Je moet een technische achtergrond hebben om sommige onderwerpen te begrijpen, om erover mee te kunnen praten. Onze leden en de medewerkers van verschillende fabrikanten hebben deze kennis. Zij voorzien beleidsmakers van de juiste informatie om keuzes te maken. Daarnaast denken zij geregeld heel actief mee over de sturing in de lichtbranche, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe normering. Ze weten de voor en tegens exact te benoemen”.
De campagne ‘Met LED kan het’ richt zich in eerste instantie op het vergroten van ieders bewustzijn rondom LED verlichting. De vervolgstap focust op het optimaal inzetten van LED. Deinum: “Je kunt mij niet vertellen dat alle kantoren waar ’s avonds licht brand daadwerkelijk druk bezet zijn. Met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling kun je nog eens 15% extra besparen. Deze optelsom maakt het plaatsen van LED verlichting steeds interessanter. De bezwaren die men nu nog heeft wegen vaak niet meer op tegen alle voordelen. Natuurlijk, ook wij snappen dat de overstap op LED in bepaalde gebouwen niet zomaar is geregeld. Het start echter met de intentie die je stelt om het uiteindelijke doel te behalen”.
Het team van Fedet denkt alvast na over een challenge om bedrijven daadwerkelijk in beweging te brengen. Ook wordt onderzocht of er een financiële stimulans kan worden gegeven. “Het is in publiek belang om zo snel mogelijk de energietransitie te verwezenlijken. Vandaar ook dat we grote instanties oproepen om hun beste beentje voor te zetten. Als grootste gebouweigenaar in heel Nederland hebben we het Rijk uitgedaagd om in 2025 80% van alle verlichting die zij beheren (openbaar, op straat, in kantoren, panden en op terreinen) om te hebben gezet naar LED. België heeft alle verlichting op openbare wegen binnen twee jaar vervangen, dat kunnen wij dan toch ook?”.
Om te meten waar we staan ten opzichte van het uiteindelijke doel wil Deinum een LED barometer ontwikkelen voor heel Nederland. “Een hels karwei waar we vanuit de campagne werk van willen maken, zodat het besparingspotentieel inzichtelijk is. Ons onderbuikgevoel zegt dat we nu op ongeveer 50% zitten ten opzichte van onze gestelde doelen. Er is dus nog een flinke groei te gaan. Gelukkig worden de voordelen van LED al opgepakt en herkend!”.