Zoetermeer – Slechts veertig procent van werkend Nederland is momenteel thuis actief bezig met het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit is een daling van zeven procent ten opzichte van 2023. Dit blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’, gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders in loondienst. Daarnaast is het aantal werkenden dat geen plannen heeft om thuis energie te besparen, gestegen van negen procent in 2023 naar zestien procent in 2024.
Hoewel een deel van de werkenden dus actief bezig is met energiebesparing blijft een groot aantal mensen nog achter. Verschillende obstakels zorgen ervoor dat verduurzamen voor velen niet vanzelfsprekend is. Het overgrote deel van werkend Nederland (83%) geeft aan niet te weten hoe ze moeten beginnen met verduurzamen. Daarnaast spelen kosten een grote rol: de helft van de ondervraagden vindt energiebesparende maatregelen te duur. Ook zijn er twijfels over de effectiviteit van deze maatregelen (25%), vindt men het te ingewikkeld (18%) of er is simpelweg te weinig tijd (15%) om ermee aan de slag te gaan.
Cor van den Bosch, voorzitter van de Nederlandse Licht Associatie (NLA), een van de initiatiefnemers van ‘met LED kan het’: “Het dalende percentage van werkenden dat energiebesparende maatregelen neemt, is een schokkende ontwikkeling. Dit laat zien dat er dringend actie nodig is. De overheid en het bedrijfsleven moeten daarom wakker geschud worden en verantwoordelijkheid nemen om energiebesparende maatregelen door te voeren. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Helaas zien we dat de aandacht voor deze maatregelen afneemt, iets wat we in de praktijk zowel bij de consument als in het bedrijfsleven terugzien. Het is tijd om deze trend te keren en bewustwording te creëren rondom de voordelen van energiebesparing. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op LED-verlichting, dat betere lichtkwaliteit en meer comfort met zich meebrengt. Maar ook slimme toepassingen zoals timers en automatische lichtsystemen kunnen daarbij helpen. Niet alleen consumenten, maar vooral ook bedrijven kunnen profiteren van energiebesparing door bijvoorbeeld detectiesensoren te installeren of daglichtafhankelijke verlichting toe te passen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar dit zorgt ook voor een prettigere werkomgeving en lagere kosten.”
Met LED kan het is een initiatief van de NLA, Fedet, Stichting Lightrec/Wecycle en LED-fabrikanten om het voortouw te nemen om bedrijven, (lokale-) overheden en andere organisaties te helpen met de overstap naar LED-verlichting. Dit is een belangrijk onderdeel in verduurzaming en kostenreductie dat nog te vaak wordt overgeslagen, terwijl het besparingspotentieel enorm is. Op metledkanhet.nl vind je informatie, tips en voorbeelden om de juiste stappen te zetten naar substantiële energie- en kostenbesparing. Met LED kan het.