Zoetermeer – Slechts 22 procent van werkend Nederland geeft aan dat de organisatie waar hij voor werkt gebruikmaakt van slimme verlichting. Dit blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’, gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders in loondienst. Hoewel slimme verlichting nog niet veel wordt gebruikt in organisaties, vindt veertig procent van de werkende Nederlanders het wel belangrijk dat slimme verlichting ook op de werkplek wordt doorgevoerd.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat één op de drie werkende Nederlanders (33%) aangeeft zijn werkgever aan te zullen sporen om de verlichting op het werk direct te vervangen door energiebesparende opties, wanneer de overheid hierin financieel bijdraagt. Denk hierbij aan opties als slimme verlichting en LED-verlichting. Momenteel maakt een kwart van de organisaties (26%) al volledig gebruik van LED-verlichting. 37 procent doet dit gedeeltelijk.
Ondanks de positieve houding van werkend Nederland tegenover het gebruik van slimme verlichting op de werkvloer, gebruikt twee derde (64%) dit thuis nog steeds niet. Dat komt onder andere door een gebrek aan bekendheid van slimme verlichting (34%). Daarnaast spelen de kosten een belangrijke rol: een op de drie werkende Nederlanders vindt de investering te hoog (33%). Tot slot weten veel Nederlanders niet precies wat de mogelijkheden zijn van slimme verlichting (24%). Hierdoor blijft slimme verlichting thuis vaak nog onbenut.
Cor van den Bosch, voorzitter van de Nederlandse Licht Associatie (NLA), een van de initiatiefnemers van ‘met LED kan het’: “Slimme verlichting is een gamechanger voor zowel thuis als op kantoor. Voor bedrijven biedt het aanzienlijke voordelen door energiekosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Slimme LED-verlichting voorkomt onnodig energieverbruik doordat het bestaat uit twee componenten. Daglichtdetectie meet automatisch de hoeveelheid natuurlijk licht in een ruimte en past hierop de hoeveelheid LED-verlichting aan voor een optimale lichtkwaliteit. Aanwezigheidsdetectie detecteert beweging of activiteit in een ruimte en zet op basis hiervan het licht aan of juist uit. Deze componenten leiden niet alleen tot een langere levensduur van de verlichting, en dus een efficiënter energieverbruik, maar ook tot kostenbesparingen. Zo zijn de kosten voor de aanschaf van LED-verlichting en slimme aanvullende opties al binnen twee jaar terugverdiend. Daarnaast draagt het voor bedrijven bij aan een duurzamer bedrijfsmodel. Het is tijd dat zowel consumenten als bedrijven de voordelen van slimme LED-verlichting omarmen, zich laten adviseren door bijvoorbeeld een installateur of fabrikant over voor hen geschikte opties, en zo een belangrijke stap zetten richting een duurzamere toekomst.”
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Met LED kan het door marktonderzoeksbureau PanelWizard onder 1.056 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Met LED kan het is een initiatief van de NLA, Fedet, Stichting Lightrec/Wecycle en LED-fabrikanten om het voortouw te nemen om bedrijven, (lokale-) overheden en andere organisaties te helpen met de overstap naar LED-verlichting. Dit is een belangrijk onderdeel in verduurzaming en kostenreductie dat nog te vaak wordt overgeslagen, terwijl het besparingspotentieel enorm is. Op metledkanhet.nl vind je informatie, tips en voorbeelden om de juiste stappen te zetten naar substantiële energie- en kostenbesparing. Met LED kan het.