Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Welke wetgeving geldt er binnen de EU met betrekking tot voorschakelapparatuur?

Er gelden binnen de EU verschillende wetgevingen met betrekking tot voorschakelapparatuur, afhankelijk van het type apparaat. Het is belangrijk om te controleren of de voorschakelapparatuur die je wilt gaan gebruiken voldoet aan de relevante Europese normen en wetten.

Dit helpt je om te garanderen dat het apparaat veilig en betrouwbaar is. Ook weet je zo zeker dat de apparatuur voldoet aan de geldende normen voor energie-efficiëntie. Om je op weg te helpen zetten wij de relevante wetgeving voor je op een rijtje:

  • De Europese norm EN 61547 geldt voor lichtvoorschakelapparatuur, zoals armaturen, verlichtingselementen en lichtbesturingssystemen. Deze norm bevat eisen voor elektrische veiligheid, elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en energieprestatie.
  • De Europese norm EN 55015 geldt voor elektronische voorschakelapparatuur, zoals omvormers, ballasten en LED-drivers. Deze norm bevat eisen voor elektrische veiligheid, elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en beperking van radio-interferentie.
  • De Europese norm EN 60598 geldt voor lampen en lampvoorschakelapparatuur. Deze norm bevat eisen voor elektrische veiligheid, elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en prestatie.

Bovendien gelden er binnen de EU ook wetten en regelgevingen op het gebied van energie-efficiëntie, zoals de Ecodesign-richtlijn en de energieverordening. Deze richtlijnen bevatten eisen voor het gebruik van energie-efficiënte voorschakelapparatuur en helpen om energie te besparen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Naast de energie-efficiëntie legt de EU ook een aantal functionele eisen op aan de lichtkwaliteit. Hieronder vallen kleurweergave, kleurconsistentie, lichtstroominhoud voor LED/OLED, arbeidsfactor, levensduur en het gedrag van netspanningslichtbronnen met betrekking tot flikkeren en stroboscopisch effect. Indien een lichtbron niet aan deze eisen voldoet, zal deze worden uitgefaseerd. Bepaalde criteria worden echter pas op 1 september 2023 van kracht. De uitfasering van de betreffende lichtbronnen zal daarom pas vanaf die datum starten.

Meer weten?
De initiatiefnemers helpen je op weg.
Naar initiatiefnemers