Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat houdt het verplichte energielabel C in?

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen met een oppervlakte groter dan 100 M2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent dat zij maximaal 225 kWh per M2 per jaar mogen uitstoten. Voldoet het pand niet aan deze regelgeving? Dan mag het niet meer als kantoorgebouw gebruikt worden.

De druk staat op de ketel. De CO2-uitstoot van gebouwen moet de komende jaren drastisch omlaag. Om dat te realiseren introduceert de Nederlandse overheid wet- en regelgeving waarmee gebouweigenaren worden gedwongen energiebesparende maatregelen door te voeren. Geen vreemde zet, wanneer jij je bedenkt dat veel van de huidige kantoorgebouwen verouderd zijn en veel energie-efficiënter kunnen presteren.

Verduurzaming te langzaam

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (bron: RVO.nl) voldoet ruim bijna 60% van alle kantoor/bedrijfspanden nog niet aan de gestelde eisen. Bovendien is er voor de helft van deze bedrijfsruimtes nog geen energielabel geregistreerd. De RVO stelt dan ook dat de verduurzaming van kantoren en bedrijven momenteel te langzaam gaat om de gestelde doelen in 2023 te kunnen halen. Werk aan de winkel dus! De hoogste tijd om ervoor te zorgen dat jouw bedrijfspand aan de gestelde eisen voldoet en zo spoedig mogelijk het juiste energielabel ontvangt.

Welke energielabels zijn er?

De energielabels lopen uiteen van A (zeer laag energieverbruik) tot energielabel G (zeer hoog energieverbruik). Heeft jouw bedrijfspand of kantoorpand momenteel energielabel D, maar zijn er al wel energiebesparende maatregelen genomen? Dan bestaat de mogelijkheid dat er nog geen energielabel aan het pand is gekoppeld.

Verlichting van grote invloed

Door de grote invloed van verlichting op het energieverbruik van kantoorpanden is het upgraden naar moderne LED verlichting een quick win in het verbeteren van het energielabel van jouw pand. Bovendien maak je hiermee direct gebruik van alle voordelen van LED verlichting als zeer welkome bijvangst.

Voor sommige kantoorgebouwen is slechts het vervangen van oude verlichting naar LED verlichting al voldoende om aan de gestelde norm te voldoen. Voor andere gebouwen geldt een combinatie van het upgraden van je verlichting naar LED met andere energiebesparende maatregelen.

Kom in actie

Als huurder of gebruiker van een kantoorpand ben jij niet verantwoordelijk voor het energielabel van het kantoorpand. Dit ligt in handen van de eigenaar. Heeft jouw kantoorpand nog geen LED verlichting? Attendeer de gebouweigenaar dan vooral op het verplichte energielabel C en bespreek wat de overstap op LED verlichting kan betekenen.

Onze aangesloten lichtleveranciers helpen graag met een energiebesparend lichtplan. Ook kunnen zij de besparing op elektriciteitsgebruik en -kosten door de overschakeling op LED berekenen. Bovendien weten zij als geen ander alle ins en outs over de juiste LED verlichtingsproducten, waardoor jij verzekerd bent van de juiste lichtkwaliteit.

Dit is het moment
om over te stappen op LED
Ja, ik wil LED