Connected verlichting maakt gebruik van datacommunicatie in twee richtingen, waardoor een breed scala aan datamogelijkheden beschikbaar wordt en voordelen worden geboden die verder gaan dan enkel licht. Connected verlichtingssystemen verzamelen en bewaren twee soorten gegevens: operationele gegevens van het verlichtingssysteem zelf – bijvoorbeeld de status, het energieverbruik en branduren die worden verzameld van de verlichte omgeving via sensoren die door het verlichtingssysteem worden gehost - zoals weer- en verkeersomstandigheden, luchtkwaliteit, vochtigheid, geluidsniveaus en daglichtniveaus. LaaS-aanbiedingen gebruiken beide soorten gegevens.
Professionele connected verlichtingssystemen zorgen voor energiebesparingen tot 80% ten opzichte van conventionele verlichtingssystemen en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door verlichting. Bovendien verhoogt connected verlichting de beleving met geavanceerde mogelijkheden zoals verlichting op maat, indoor location services en environmental monitoring.
Een open systeem die integratie van connected verlichting met andere connected diensten in een gebouw of gemeente mogelijk maakt, kan helpen bij het bouwen van slimme ecosystemen die voldoen aan opkomende klimaat- en gezondheids- en welzijnsnormen, zoals LEED, WELL, BREEAM en smart city-normen van de IEEE SA.
Net als bij andere as-a-service modellen koop je als LaaS-klant het resultaat, namelijk: licht op contractbasis in plaats van verlichtingsarmaturen, netwerkhardware of systeembeheertools en -toepassingen. Als klant geniet je dus van alle voordelen van gerichte en goed beheerde professionele verlichting, zonder de kapitaaluitgaven (CAPEX) die een dergelijk systeem doorgaans vereist.
Connectiviteit en cloud computing maken LaaS zowel mogelijk als aantrekkelijk voor professionele organisaties van verschillende aard. Met op de cloud gebaseerde verlichtingsbeheersoftware kan een LaaS-provider alle verlichtingsactiva van een klant op afstand bewaken, beheren en controleren via web- en browsergebaseerde dashboards en softwaretoepassingen.
Systeemtechnici kunnen alle lichtpunten realtime bewaken, hebben toegang tot de meest recente prestatie- en statusgegevens en kunnen lichtpunten handmatig bedienen wanneer dat nodig is. De automatisering van het systeem vermindert de complexiteit van het onderhoud en de reparatietijden drastisch, waardoor de uptime en prestaties van de verlichting worden gegarandeerd en de kosten worden verlaagd.
Met LaaS koop je als klant licht in plaats van een verlichtingssysteem. Zonder aanbetalingen of investeringen vooraf kunnen bedrijven direct profiteren van besparingen, een positieve maandelijkse cashflow vanaf de eerste dag, grotere besparingen dankzij belastingvoordelen voor nutsbedrijven en de overheid plus lagere onderhoudskosten.
Financiering voor LaaS geeft gebruikers toegang tot geavanceerde verlichtingsoplossingen zonder de last van CAPEX vooraf. Met deze aanpak kunnen organisaties aanzienlijke initiële kosten vermijden, terwijl ze snel kunnen overstappen van conventionele naar energiezuinige LED verlichtingstechnologieën. Dit model kan ook energieprestatiecontracten omvatten, waarbij betalingen zijn gekoppeld aan de energiebesparingen die worden bereikt met de verbeterde systemen.
"Zonder aanbetalingen of investeringen vooraf kunnen bedrijven vanaf de eerste dag profiteren van aanzienlijke energiebesparingen en een positieve maandelijkse cashflow.”
Een mooi praktijvoorbeeld van LaaS vinden we in de samenwerkinng tussen de NSG Group en Signify. In 2022 ging NSG in zee met Signify om een pakket geavanceerde slimme verlichtingstechnologie te installeren in de vestigingen in Lathom en Redditch in het Verenigd Koninkrijk. De upgrade van de verlichting past in het streven van het bedrijf om wereldwijd marktleider te zijn op het gebied van hoogwaardige glas- en beglazingsoplossingen die energie-efficiënte maatregelen en voorschriften in gebouwen ondersteunen.
De NSG Group tekende een LaaS-overeenkomst met Signify die volledige turnkey installatie- en uitvoeringsservices omvat zonder CAPEX of kosten vooraf. Het systeem zorgde voor onmiddellijke besparingen, een positieve cashflow en de zekerheid van continu onderhoud en gegarandeerde hoge prestaties gedurende de looptijd van het tienjarige contract. De vestigingen van het bedrijf zullen naar verwachting jaarlijks 170 ton CO2 besparen dankzij de nieuwe energie-efficiënte oplossing. Daarnaast bieden de draadloos gestuurde LED armaturen die Signify installeerde ook een aantal voordelen van smart factory, waaronder gegevensgestuurde inzichten die kunnen helpen bij het nemen van operationele beslissingen.
Ter ondersteuning van de duurzaamheidsstrategie van Leonardo UK heeft het lucht- en ruimtevaartbedrijf een tienjarige LaaS-overeenkomst getekend met Signify. Deze omvat de volledige turnkey installatie van LED verlichting met verlichtingsbeheersoftware in 14 gebouwen op de locatie Yeovil in het graafschap Somerset. De verlichting in elk gebouw is zorgvuldig ontworpen om een veilige en productieve werkomgeving te garanderen voor de 3.300 hoogopgeleide medewerkers.
Het contract met Leonardo is gebaseerd op prestaties en garandeert doelstellingen op het gebied van lichtniveau, energie en uptime voor de duur van het contract. Het nieuwe verlichtingssysteem vereiste geen kapitaalinvestering van Leonardo. In plaats daarvan betaalt het bedrijf Signify een jaarlijkse exploitatievergoeding, waardoor ze vanaf het eerste jaar cashpositieve besparingen kunnen realiseren. Zodra het programma is voltooid, zal het naar verwachting de CO2-uitstoot van Leonardo met naar schatting 725 ton per jaar verminderen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van LaaS voor jouw bedrijf? Informeer ernaar bij één van onze initiatiefnemers.