Met IoT (Internet Of Things) of slimme verlichting kan eventueel de daaruit voortkomende data worden doorgestuurd naar de facility manager van het betreffende gebouw om op basis van deze data beslissingen over bezetting, schoonmaak en bewaking te maken.
Het thema Smart Lighting is een hot topic. De toegenomen connectiviteit en groei van Internet of Things heeft inmiddels geleid tot een aantal concrete toepassingen. Voor de komende jaren staat er nog veel meer op stapel. Tegelijkertijd leven er veel vragen, onder meer op het gebied van privacy en security.
Verlichting heeft twee belangrijke troeven in handen om een centrale rol te spelen in een smart building. Op de eerste plaats kent verlichting ‘position’. Armaturen zijn in iedere ruimte van een gebouw aanwezig waar mensen werken. Ten tweede heeft verlichting ‘power’. Ieder verlichtingsarmatuur heeft voeding nodig, wat het makkelijk maakt om sensoren, beacons of camera’s via de verlichtingsarmatuur ‘mee te voeden’.
Eerst nog even een stapje terug. Verlichting slim maken gaat in de basis namelijk al op een heel eenvoudige manier door het toevoegen van sensoren voor daglicht- en aanwezigheidsdetectie. Deze zogeheten ‘stand alone’ sensoren registreren beweging of voldoende binnentredend daglicht op de werkvloer en stemmen daar het benodigde lichtniveau op af. Dit kan - draadloos of extra bekabeld - zonder een lichtmanagementsysteem te hoeven toevoegen. Daarmee is de eerste stap naar slimme verlichting gezet!
Een volgende stap is een overkoepelend lichtmanagementsysteem, draadloos of bekabeld, waarin alle armaturen en sensoren binnen een gebouw centraal worden aangestuurd. Op basis hiervan kunnen op locatie, maar ook vanaf afstand, aanpassingen worden gedaan in het gedrag (lichtscenes) van de verlichtingsarmaturen. Dit is met name handig als het gebruik of de functie van het gebouw bij oplevering nog niet vast staat. Zo is tijdens het gebruik van de ruimtes het gedrag van de verlichting aan te passen. Maximale flexibiliteit dus!
De daarop volgende stap op het gebied van smart buildings en smart lighting is het laten communiceren tussen verschillende gebouw gebonden installatiesystemen. Hier speelt licht nog steeds de sleutelrol vanuit power en position. Door armaturen uit te rusten met slimme sensoren kunnen onder andere aanwezigheid, temperatuur, luchtvochtigheid en het geluidsniveau worden gemeten. Op basis van deze informatie kunnen er automatisch acties worden uitgezet om een ruimte te koelen of juist te verwarmen, vooraf te voorzien van frisse lucht in de juiste hoeveelheid of pas de ventilatie in te laten schakelen op het moment dat mensen een ruimte betreden.
Door middel van zogeheten beacon technologie, wat te verwerken is in een verlichtingsarmatuur, kan zelfs de locatie van een smartphone worden getraceerd om zogeheten location based services aan te bieden. Je kunt daarbij denken aan indoor navigation, proximity marketing, asset tracking en data analyses.