Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Hoe voorkom je flikkerende LED verlichting?

Flikkerende LED verlichting kan ongemak, visuele vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Maar wat wordt eigenlijk bedoeld met flikkering? Flikkering is de waarneming van lichtmodulatie op korte termijn. Een voorbeeld van zichtbare flikkering is bijvoorbeeld de LED verlichting op beeldschermen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om flikkering van LED verlichting te voorkomen.

Flikkerende LED verlichting kan ongemak, visuele vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om flikkering van LED verlichting te voorkomen, namelijk:

1. Gebruik een hoogwaardige LED-driver Een LED-driver is een apparaat dat de stroom naar een LED verlichtingssysteem reguleert. Een goede kwaliteit LED-driver kan helpen om flikkering te verminderen of te voorkomen.
  2. Zorg voor voldoende voeding Zorg ervoor dat de voeding voldoende stroom levert aan het LED verlichtingssysteem. Als de voeding onderbelast is, kan dit leiden tot flikkering van de LED verlichting.
  3. Vermijd het gebruik van LED verlichting op frequentieregelaars Sommige LED verlichting kan flikkeren als deze wordt aangestuurd met een frequentieregelaar. Probeer in plaats daarvan een LED verlichtingssysteem te gebruiken met een constante stroomvoeding.
  4. Gebruik een juiste dimmer Als je van plan bent om LED verlichting te dimmen, zorg er dan voor dat je een dimmer gebruikt die geschikt is voor LED verlichting. Sommige dimmers zijn niet geschikt voor LED verlichting en kunnen hierdoor leiden tot flikkering. Op de website van de fabrikant is een compatibiliteitslijst te vinden welke dimmers geschikt zijn voor welke LED lampen. Indien het type dimmer niet voorkomt, kan ook altijd nog de fabrikant van de dimmer worden geraadpleegd.
  5. Controleer de kabels Heb je last van flikkerende LED verlichting? Controleer of de kabels die worden gebruikt voor het aansluiten van het LED verlichtingssysteem in goede staat en voldoende dik zijn om de hoeveelheid stroom te kunnen leveren. Als de kabels te dun zijn, kan dit leiden tot flikkering van de LED verlichting.

Door deze stappen te volgen, kun je flikkering van LED verlichting helpen voorkomen en ervoor zorgen dat het verlichtingssysteem op een betrouwbare en constante manier werkt.