Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Hoe de herziene richtlijn ‘Energy Performance of Buildings Directive’ (EPBD) zal leiden tot meer energiezuinigere en leefbaardere gebouwen

Gebouwen zijn de grootste energieverbruiker in de EU. 85% van de gebouwen zijn gebouwd vóór 2000 en daarvan heeft 75% slechte energieprestaties. Met 37% van het wereldwijde energieverbruik die afkomstig is van de bouw, zoals gerapporteerd door de World Green Building Council (WorldGBC), moeten de renovatiepercentages stijgen van de huidige 1% per jaar naar 2,5% in 2030 om op schema te liggen om de netto-nuldoelstelling voor 2050 te halen. De bijgewerkte Europese-richtlijn zal de noodzakelijke verhoging van het renovatietempo ondersteunen.

EU zet koers naar CO2-neutrale gebouwen: EPBD 2050 in actie

De EU heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de stimulerende omgeving waar WorldGBC om vraagt, door op 8 mei 2024 de herziene richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) te publiceren. Met als doel om alle gebouwen tegen 2050 CO2-neutraal te maken, is de EPBD het belangrijkste beleidsinitiatief van de EU om de energieprestaties te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen van gebouwen te verminderen.

De Europese regelgeving is dus volop in beweging. Het renovatietempo van maatschappelijk vastgoed moet echter ook fors omhoog: naar 3% van het vloeroppervlak naar BENG of hoger per jaar. Het DGBC (Dutch Green Building Council) geeft aan wat de laatste veranderingen voor de bouw- en vastgoedsector zijn.

Belangrijke elementen van de herziene EPBD zijn:

  • Nul-emissie- en zonne-energienormen voor nieuwe gebouwen
  • Een sterker beleid en financiële ondersteuning voor renovaties
  • Fossiele brandstoffen afbouwen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen vergroten
  • Maatregelen om een betere luchtkwaliteit binnenshuis te garanderen
  • Ondersteuning voor het digitaliseren van energiesystemen voor gebouwen
  • Versnelling van de uitrol van oplaadinfrastructuren voor elektrische voertuigen
  • Transparantie over gebouwgegevens voor burgers en financiële instellingen

Slim licht, groots effect: LED verlichting in de race naar netto-nul

Onze initiatiefnemers zetten zich in om de ambities van de industrie om netto-nul emissies te realiseren, via eigen producten en systemen en in samenwerking met wereldwijde vernieuwers. Energiezuinige LED en slimme LED verlichting leveren een belangrijke bijdrage aan de plannen voor netto-nul renovatieplannen voor gebouwen. In kantoren is verlichting momenteel goed voor 17% van al het energieverbruik en maar liefst 40% van het elektriciteitsverbruik in magazijnen.

Slimme LED verlichtingssystemen, met name wanneer geïntegreerd met gebouwautomatisering of beheersystemen, worden in de EPBD aangeduid als "ingebouwde verlichting". Als "technisch systeem" heeft smart lighting direct invloed op het energieverbruik van het gebouw en is het opgenomen in de energieprestatieberekening van de EPBD. Voor niet-residentiële gebouwen verplicht de herziene EPBD het gebruik van gebouwautomatisering en beheersystemen, inclusief het gebruik van automatische lichtregelingen met aanwezigheidsdetectie in niet-residentiële gebouwen.

Van energiebesparing naar leefkwaliteit

Onze initiatiefnemers geloven dat menselijke gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als netto-nul emissies in duurzaamheidsoverwegingen. De nieuwste versie van de EPBD bevat normen voor de kwaliteit van de binnenlucht (IEQ) en erkent dat “gezonde gebouwen van vitaal belang zijn voor de gezondheid en het welzijn van burgers door actief bij te dragen aan de productiviteit, creativiteit en veiligheid van hun bewoners", zoals vermeld door LightingEurope. Goed beheerde verlichting zorgt ervoor dat de bewoners van gebouwen comfortabel taken kunnen uitvoeren, veilig door ruimtes kunnen navigeren en potentiële gevaren kunnen identificeren.

Onze initiatiefnemers bieden oplossingen die gebouweigenaren helpen te voldoen aan zowel de energiebesparingen als de gezondheids- en welzijnseisen van de EPBD. Deze omvatten de meest energiezuinige armaturen van de industrie, bioritme verlichtingsoplossingen voor kantoren en gezondheidszorg, en UV-C-verlichting voor luchtdesinfectie. Al deze oplossingen kunnen centraal worden gecoördineerd met slimme gebouwsystemen. Dit helpt om te voldoen aan de EPBD-vereisten voor gegevensverzameling en -rapportage.

Het enige én belangrijkste dat jij als bedrijfs- of gebouweigenaar kunt doen, is actie ondernemen. Onze initiatiefnemers adviseren je een aanpak te hanteren zoals het 8-puntenactieplan van het World Resources Institute, dat aangeeft hoe je slimme LED verlichting kunt opnemen in gebouwrenovaties. Zij werken bovendien graag met je samen om te voldoen aan de EPBD.

Wil je meer weten over EPBD richtlijn op het gebied van verlichting? Informeer ernaar bij één van onze initiatiefnemers.