Goed nieuws: er is meer duidelijkheid als het gaat om het ombouwen van bestaande verlichtingsarmaturen naar LED technologie. In een nieuwe whitepaper definieert de Centrale Vereniging van de Elektrotechnische en Elektronische Industrie (ZVEI) duidelijke criteria op basis waarvan de bestaande CE-markering behouden kan blijven bij het moderniseren van armaturen naar LED technologie. Voor installateurs betekent dit een grotere planningszekerheid bij het gebruik van LED buizen.
De basis van deze criteria is de Blauwe Gids van de Europese Unie (daterend uit 2022) en zijn definitie van "significante wijzigingen van producten", waarin vermeld wordt welke CE-markering van een product geldig blijft als er geen significante of risicovolle wijzigingen zijn aangebracht in de prestaties, toepassing of constructie ervan. Dit betekent dat een installateur niet noodzakelijkerwijs een fabrikant wordt wanneer men armaturen voorziet van LED buizen, inclusief herbedrading. Ook hoeft er hierdoor geen nieuwe CE-verklaring meer afgegeven te worden.
De criteria geeft installateurs vier opties om traditionele fluorescentiearmaturen (bijvoorbeeld TL verlichting) te moderniseren tot efficiënte, duurzame LED verlichting:
De keuze voor één van deze oplossingen hangt af van verschillende factoren, zoals de geschiktheid van de bestaande verlichting en de risicobeoordeling. Vooral de aanpassing of omschakeling naar LED buizen blijkt kosteneffectief en milieuvriendelijk, omdat bestaande armaturen opnieuw kunnen worden hergebruikt en extra elektrisch afval wordt vermeden. De langere levensduur van LED lichtbronnen in vergelijking met conventionele verlichting vermindert ook afval- en onderhoudskosten. Bovendien leidt het lagere energieverbruik van LED lichtbronnen tot een vermindering van de CO2-uitstoot, waardoor de conversie naar LED klimaatverandering helpt tegen te gaan.