Licht als een service voor Stad Mechelen
Licht als een dienst
Het verlagen van het energieverbruik van gebouwen staat bij veel bedrijven, instellingen en overheden hoog op de agenda. Zeker de laatst genoemde doelgroep voelt een sterke noodzaak om het goede voorbeeld te geven aan haar inwoners. Stad Mechelen is op dat gebied één van de meest progressieve steden in België. Zij besloot in 2019 over te gaan tot een grondige verlichtingsrenovatie in vier van haar gebouwen.
“We hebben in een viertal gebouwen alle verouderde conventionele armaturen vervangen voor moderne LED verlichting”, aldus wethouder Marina de Bie. “We weten dat we daarmee minder energie verbruiken, besparen op onze CO2-uitstoot en dus besparen op onze kosten. In dit specifieke geval hebben we gekozen voor ‘licht als een dienst’. Op die manier zorgen we ervoor dat we op zeer korte termijn al onze gebouwen kunnen verduurzamen, zonder zelf een initiële investering te hoeven doen.”
“Wij hebben, om precies te zijn, nieuwe armaturen geplaatst in de academie voor beeldende kunsten, in het conservatorium, in het cultuurcentrum en in het stadsarchief van Mechelen”, voegt wethouder Koen Anciaux toe. “Om dit op korte termijn te bewerkstelligen, hebben wij een aanbesteding gedaan voor ‘licht als dienst’, waarbij wij een bedrijf zochten die de investering voor ons realiseerde en waarbij een deel van de maandelijkse kosten terug gefinancierd wordt door de energiebesparing.”
Belgische primeur
Willem Dammers, spreekt namens de betrokken LED leverancier zijn trots uit over deze samenwerking. “In Nederland hebben we inmiddels al tientallen ‘licht als een service’ projecten uitgerold. Voor ons is dit dé primeur in België. Het is fantastisch om dit in onze thuisstad Mechelen te mogen realiseren. Gedurende vijftien jaar blijven wij nauw betrokken bij de vier gebouwen. Wij zorgen dat er altijd het beste licht is op deze locaties. Dat heeft te maken met het gebruik van het gebouw. Waar het nu bijvoorbeeld wordt gebruikt als academie, kan Stad Mechelen in de loop van de tijd besluiten over te gaan tot een nieuwe bestemming voor de panden. Dan zijn wij als lichtproducent de aangewezen partij om hen daarbij te ondersteunen en te zorgen dat ze ook bij wisselend gebruik van de gebouwen het perfecte licht hebben.”
Dammers vervolgt: “Na vijftien jaar komen we terug en zitten we opnieuw om tafel met Stad Mechelen. Het is dan aan hen wat zij met de armaturen willen doen. Er zijn drie opties: re-use, refurbish of recycle. Bij re-use worden de gebruikte armaturen nogmaals ingezet in een ander project. Een tweede optie is refurbishen. Dat doen wij als de armaturen technisch zijn afgeschreven, maar er nog een nieuwe levenscyclus in zit door componenten te vervangen. Als de armaturen niet meer bruikbaar zijn, gaan we ze recyclen. We brengen de armaturen dan terug naar onze fabriek en gebruiken het opnieuw als grondstof voor onze productieprocessen.”
Investeren zonder investering
Op financieel gebied is het concept licht als een service ook interessant. Dammers over de financiële voordelen voor Stad Mechelen: “Het grote voordeel voor Stad Mechelen is dat zij kunnen verduurzamen zonder te investeren. Zij hebben nu nieuwe verlichting in hun panden, zonder direct een volledige aanschaf van de armaturen te hoeven bekostigen. De maandelijkse kosten voor de nieuwe verlichting worden betaald uit de besparing op energie- en onderhoudskosten. Het grote voordeel van het licht is dat het energie-efficiënt is. Daarnaast is het licht natuurgetrouw, wat als erg prettig ervaren wordt. Op het moment dat een armatuur kapot gaat, belt Stad Mechelen naar ons service nummer en zorgen wij ervoor dat het licht vervangen wordt.”
Anciaux over de samenwerking: “Het totale project is dankzij de goede samenwerking ontzettend soepel verlopen. Ik zou op basis van onze huidige samenwerking zeker opnieuw kiezen voor een volgend ‘licht als een service’ project en ook andere bedrijven of instellingen van harte aanbevelen om het principe ‘licht als een dienst’ te overwegen.”
Oog voor de toekomst
Als LED producent is het belangrijk om nu, maar ook in de toekomst over voldoende grondstoffen te beschikken. Dammers: “Als we één ding zeker weten, is dat de populatie op de aarde groeit en grondstoffen schaarser worden. Er komt een moment waarop wij grondstoftekorten gaan krijgen. Metaal en andere grondstoffen hebben we altijd nodig. Als wij eigenaar blijven van onze producten zijn wij verzekerd van onze grondstoffen, ook over vijftien jaar. Zo weten we zeker dat we ook dan weer mooie producten kunnen realiseren.”