LED verlichting is één, slimme verlichting laat je nog veel meer besparen
Volop energie besparen
“We wisten al dat we met een overstap van conventionele verlichting naar LED verlichting flink op energie en CO2 konden besparen”, legt Daan Diepeveen, locatiedirecteur Het Perron, uit. “In de aanbesteding die wij daarvoor uitschreven, lag daarop dan ook het accent. Dat we uiteindelijk zóveel energie zouden besparen, hadden we nooit verwacht”. Hoe dat kan, weet Henk de Man, accountmanager bij TechTron Groep: “LED verlichting is één, maar met slímme LED verlichting bespaar je veel meer. Toen Het Perron de aanbesteding uitschreef voor het vervangen van de conventionele verlichting door LED verlichting, dachten wij meteen: dit project is op ons lijf geschreven”.
Het advies aan de school luidde dan ook: ‘maak de LED verlichting slim’. Door LED verlichting niet enkel handmatig via schakelaars te bedienen, maar ook automatisch via sensoren kan extra op energie worden bespaard. Zo wordt nu overal in de school gebruik gemaakt van sensoren voor aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. Bij geen activiteit in de klas of op de gang dimt het licht automatisch (aanwezigheidsdetectie) en in klaslokalen en kantoren waar daglicht binnenkomt, voegt de LED verlichting zelf nog de gewenste lichtsterkte toe (daglichtregeling).
Veel daglicht betekent voor Het Perron weinig LED licht en dus weinig energieverbruik. Alleen al voor de aanwezigheidsdetectie bracht TechTron zo’n 300 sensoren aan, die dagelijks ongemerkt hun werk doen. De Man: “Gangen en lokalen staan vaak in open verbinding met elkaar. Als er geen les is in de lokalen, dimt het licht soms wel tot 20% als er niemand loopt”.
Licht reageert op activiteit
Elke armatuur heeft een eigen IP-adres en is gekoppeld aan een KNX/Dali-systeem. Sensoren reageren op daglicht en/of beweging. Zij geven door of het licht aan, uit of moet dimmen wanneer dit nodig is. “Per ruimte hebben we gekeken hoe we het licht precies op de activiteit konden afstemmen”, zegt De Man. “Dat is tot in detail gelukt. Zo kun je nu in een praktijklokaal een hoger lichtniveau instellen dan in een gewoon leslokaal”.
Ook in de collegezaal kan een docent eenvoudig via een display in het katheder de gewenste lichtsterkte instellen. Hoe ‘slim’ de LED verlichting is, blijkt tevens uit de lokalen waar gebruik wordt gemaakt van een beamer. De Man: “We hebben ervoor gezorgd dat achterin nog 10% licht brandt als de verlichting uitgaat voor de beamer. Zodat leerlingen toch genoeg licht hebben om bij te schrijven”.
Totale energiebesparing: 70%
Diepeveen kijkt tevreden terug op de samenwerking. “Onze leerlingen, studenten en medewerkers ervaren een prettige leer- en werkomgeving door ander en beter licht.” Maar vooral is hij blij met de energiebesparing. “Daar hebben we echt een flinke klapper mee gemaakt. Een overstap naar LED verlichting levert sowieso al een energiebesparing op ten opzichte van conventionele verlichting. Dankzij de keuze voor slimme LED verlichting loopt die besparing in ons geval op tot 70%”.
De Man vult aan: “Met deze LED verlichtingsoplossing bespaar je heel gemakkelijk veel energie, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van de school. Hopelijk inspireert het ook andere scholen om deze slimme stap te maken”.