School als circulair voorbeeld
Lichtstudie als basis van lichtplan
ETAP voerde eerst een lichtstudie uit, wat leidde tot een lichtplan dat rekening houdt met de verschillende ruimtes, het gebruik ervan en de geldende normering voor verlichting in scholen (EN12464-1). De beste oplossing bleek een renovatie volgens het refurbishment-principe waarbij de oude armaturen blijven en het binnenwerk vernieuwd wordt met een unieke LED+LENS™-technologie. Deze renovatie resulteert enerzijds in minder afval en anderzijds in een snellere uitvoering. Er is immers geen extra werk aan het plafond nodig. Het resultaat van deze renovatie geeft campus Hemelvaart een meer moderne en uniforme uitstraling voor de verschillende lichtarmaturen.
Duurzaam resultaat
Niet alleen qua look en feel is het een positief verhaal voor Sint-Paulus campus Hemelvaart. Het aantal armaturen daalt met 20% van 321 naar 260. Ook het energieverbruik van de verlichting daalt met ruim 70%, terwijl het lichtniveau stijgt. De gekozen verlichtingsoplossing garandeert een lange levensduur en meer comfort voor leerkrachten en leerlingen. Dankzij de C-LaaS-overeenkomst staat de school zelf niet meer in voor het onderhoud. Dit neemt ETAP gedurende 20 jaar voor haar rekening.
Voor scholengemeenschap Sint-Paulus campus Hemelvaart is de samenwerking met ETAP een bewuste keuze. De West-Vlaamse school leidt jongeren op tot zelfbewuste jongvolwassenen en toont door deze aanpak (refurbishment en langetermijnvisie) een voorbeeld in circulariteit. “We zijn allemaal verantwoordelijk voor de toekomst van onze planeet, zeker als school.” besluit Wim Dufourmont, technisch directeur van de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart in Waregem.