Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

MECC Maastricht kiest na congrescentrum ook in evenementenhallen voor flexibel instelbare LED verlichting

Continuïteit en kwaliteit in licht

Van de belangrijkste kunstbeurs ter wereld tot internationale medische congressen, een concert van André Rieu of grootschalig sportevenement. In MECC Maastricht vinden jaarlijks veel (inter)nationale congressen, beurzen en (zakelijke)events plaats. Om al deze samenkomsten kwalitatief en consistent uit te lichten werd in 2023 een deel van de verlichtingsinstallatie omgezet naar LED.

Continuïteit als basis

MECC Maastricht is een zelfstandige organisatie en draagt in naam van de Gemeente Maastricht de eigenaars- en onderhoudsverplichting over het gelijknamige congres- en evenementencentrum. Namens MECC Maastricht is Lars Wolfs als Manager Building & Facilities verantwoordelijk voor alle vervangingsinvesteringen, waaronder de verlichting. In 2021 onderging MECC Maastricht een grondige upgrade en uitbreiding. Alle vloeren, wanden en plafonds zijn destijds gerenoveerd, evenals de verlichting. Dit was ook de start van de samenwerking met Helvar Lighting Controls.

Wolfs legt uit: “Helvar heeft ons geholpen om de armaturen die geplaatst werden te laten voldoen aan een heel hoog internationaal niveau op het gebied van service en kwaliteit. Daar kwam op het gebied van aansturing en dimming heel wat bij kijken. Bovendien is een goed doordacht plan B voor ons cruciaal. Een internationaal congres dat al vijf jaar geleden geboekt is, maar door een storing in de software of verlichtingsinstallatie (tijdelijk) niet door kan gaan kost ons bizar veel geld. Zo’n claim is simpelweg niet te overzien. Alles draait dus om continuïteit”.

Flexibele aansturing

Als vervolg op de renovatie van het congrescentrum startte Wolfs eind 2022 met een upgrade van het hallencomplex. De drie opdeelbare evenementenhallen, met een totale oppervlakte van 27.000 m², werden door het aanbrengen van 21.000 liter verf volledig zwart geschilderd en voorzien van LED verlichting. “Dat was niet vanwege ouderdom van de armaturen, maar ook weer om continuïteit te waarborgen. Wij kiezen liever voor preventieve vervanging, dan uitval van één of meerdere lichtbronnen”, aldus Wolfs.

Vanwege de grote diversiteit aan events die plaatsvinden in MECC Maastricht worden hoge eisen gesteld aan onder andere de flexibiliteit van de verlichting. Ook nu werd Helvar Lighting Controls ingezet voor een gedegen lichtaansturing. Jaap de Bue, specialist lichtmanagement bij Helvar: “De verlichting in deze hallen is ontzettend belangrijk voor de beeldvorming, sfeer en het totale concept van een evenement. We hebben gekozen voor een aansturing waarmee we iedere lamp apart kunnen bedienen. Dit kan via een uitgebreide visualisatie en met een gebruiksvriendelijke interface. Dat geeft het MECC de flexibiliteit die zij wenst om in te kunnen spelen op ieder congres of evenement”.

Black box

Het verlichten van de drie evenementenhallen lag in handen van ESZET Lighting. Mark Laponder, lichtadviseur bij ESZET: “Om het lichtconcept zo goed mogelijk aan te laten sluiten hebben we zwarte armaturen geleverd, voorzien van kleine reflectoren die de luminantie (zichtbare helderheid) aan het plafond reduceren. Voor een goede gelijkmatigheid (UGR<19) hebben we gekozen om alle 600 lichtpunten één op één te vervangen. Zo konden we de bestaande bekabeling hergebruiken, wat installatietechnisch een hoop werk en kosten heeft bespaard. Omdat de hallen ook gebruikt worden voor examens van de Universiteit Maastricht hebben we gerekend volgens de NEN-normering voor werkplekverlichting. Daarnaast lag de focus op goede noodverlichting zodat er altijd een duidelijke vluchtroute zichtbaar is, ook wanneer er veel bezoekers aanwezig zijn”.

Als lichtadviseur blikt Laponder heel tevreden terug op het project: “Je loopt een hal in waar veel armaturen aan het plafond hangen, maar waar het lichtbeeld toch heel rustig is gebleven. Als al het licht uit gaat is het echt een black box en zie je enkel nog de pictogrammen boven de nooddeuren branden. Doe je het licht weer aan, dan heb je in één keer een enorme hoeveelheid, maar desondanks rustig licht.”

Eigen lichtconcept

Ieder armatuur kan individueel aan- en uitgeschakeld of gedimd tot een waarde tussen de 0 en 100% ingesteld worden. Ook zijn de armaturen instelbaar in scenes, waardoor MECC Maastricht niet meer dagelijks alle armaturen handmatig hoeft in te stellen. De Bue: “Bart Bremen, de technische man binnen het MECC, is door ons opgeleid om het verlichtingssysteem zelf te bedienen. Het uiteindelijke lichtconcept is ontzettend flexibel en schaalbaar, maar vraagt ook om wat kennis. Je kunt met verschillende instellingen de hallen qua sfeer opdelen of een uniek lichtconcept neerzetten, gebaseerd op diverse pleinen of functionaliteiten. Bart weet precies wat de mogelijkheden zijn en kan per armatuur de gewenste lichtcapaciteit instellen. Bovendien weet hij de eerstelijns verstoringen op te lossen. En lukt het niet, dan zijn wij binnen een aantal uur op locatie om het probleem te verhelpen”.

Planningsuitdagingen

Om de verlichtingsrenovatie te laten slagen kenden Wolfs, De Bue en Laponder een aantal uitdagingen. Laponder: “De hele fabricerende wereld heeft moeite met het verkrijgen van onderdelen. Ook wij werden niet gespaard. Daardoor hebben we meerdere keren de planning moeten omgooien, terwijl het MECC wenste om in de zomerperiode, aangezien er dan minder events plaatsvinden, de verlichtingsrenovatie te voltooien. Uiteindelijk besloten we pas te starten met de installatie op het moment dat alle armaturen en onderdelen gegarandeerd bij het MECC afgeleverd waren.”

Gelijkmatige duurzaamheid

Inmiddels is het MECC voorzien van LED verlichting in het congrescentrum, hallencomplex en de parkeergarage. In de toekomst wenst MECC Maastricht LED technologie ook toe te passen in het kantorencomplex, op meerdere parkeerterreinen en als buitenverlichting. “Onze aansturing is heel makkelijk uit te breiden. Alle functionaliteiten die we in eerste instantie in het congrescentrum hebben ingebouwd, kunnen we keer op keer koppelen en eindeloos uitbreiden aan een nieuwe locatie”, aldus De Bue.

De overstap naar LED is niet enkel vanuit duurzaamheidsoogpunt een streven. Vooral continuïteit en kwaliteit zetten de toon. Natuurlijk speelt duurzaamheid een rol voor deze BREEAM gecertificeerde evenementenlocatie. Bovendien kent het MECC de ambitie om zo klimaatneutraal te handelen. Wolfs sluit af: “Onder aan de streep verwachten onze opdrachtgevers dat wij zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Onze energiekosten worden immers deels aan hen doorberekend, gebaseerd op het werkelijke verbruik in de afgesproken huurperiode. Het unieke aan de toegepaste DALI sturing is dat we naast storingen ook kunnen uitlezen hoeveel uur een armatuur al gebrand heeft. Zo kunnen we onze evenementenlocatie dusdanig inrichten of bepaalde keuzes maken, waardoor alle armaturen gelijkmatig worden ingezet dan wel tijdig worden vervangen”.

Dit project is uitgevoerd door
Ieder evenement een uniek lichtconcept?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!