Circulair ontwerp voor de centrale aansturing op Friese wateren
Traditioneel bouwen kan niet langer
In het najaar van 2020 ontving Sybren Sypersma, accountmanager en werkzaam bij de betrokken LED leverancier, via totaalinstallateur ITBB de aanvraag voor een flexibel en adaptief ingericht kantoorgebouw. “Er werd ons gevraagd actief mee te denken over het ontwerp en de volledige benodigde techniek van de lichtoplossing. Alles om uiteindelijk een gebouw neer te zetten waarbij de energieopname zo minimaal mogelijk is. Door goed te luisteren naar de wensen van de klant en in overleg met onze eigen lichtontwerpers hebben we in korte tijd een uniek lichtplan gerealiseerd”, legt hij uit.
De kantoren in het Swettehûs zijn voorzien van lineaire up down armaturen, waardoor niet alleen het werkvlak maar ook het plafond prettig verlicht wordt. Sypersma vervolgt: “De illusie van daglicht wordt opgewekt door het licht dat ook naar boven schijnt. Het licht is intelligent uitgevoerd, wat betekent dat het invallend daglicht en beweging registreert en op basis hiervan met de omliggende armaturen communiceert”. Met behulp van de draadloze aansturing kunnen de armaturen bovendien vanaf afstand worden uitgelezen en op groepsniveau worden aangestuurd.
Denkend voor de mens
De 100 lineaire LED up down armaturen en 128 toegepaste LED spots zijn verdeeld over meerdere afdelingen en verdiepingen. Iedere afdeling is vastgelegd in één lichtgroep, zodat altijd een gelijk lichtbeeld ontstaat. Albert Dolstra, hoofd calculatie bij totaalinstallateur ITBB: “Er zijn veel technische mogelijkheden uit de kast getrokken om voor het Swettehûs een mooi, modern en duurzaam project te realiseren. Van duurzame energieopwekking tot en met de opslag van energie. Daarnaast lag uiteraard ook de focus op een zo laag mogelijk energieverbruik. Een groot aandeel daarvan behoort tot de verlichting. Naast de keuze voor energiezuinige LED armaturen is gekeken naar schakel- en dimfuncties. Verlichting hoeft niet (volop) te branden als er geen beweging is, of als de zon naar binnen schijnt. Het toegepaste verlichtingssysteem denkt voor de mens en brandt slechts als het écht nodig is. Daardoor bespaart het Swettehûs wezenlijk energie en realiseert ze gelijktijdig een langere levensduur van de lichtbronnen”.
Provinciale duurzaamheidsambitie
De komst van het iconische en circulaire Swettehûs brengt de provincie Fryslân niet alleen een prachtig nieuw brugbedieningscentrum, maar geeft gelijktijdig invulling aan haar hoge duurzaamheidsambities. “Om dat te ondersteunen leverden wij een materiaalpaspoort, waarin is aangetoond welke materialen gebruikt zijn, hoe de armaturen geproduceerd worden en hoe duurzaam het verlichtingsconcept is”, vult Sypersma aan.
Volgens de provincie Fryslân past het Swettehûs perfect bij haar ambitie om een circulair en duurzaam gebouw neer te zetten. Zij ontving hiervoor in 2022 zelfs een nominatie voor de Circulair Awards. Ook Sjoerd Vrieswijk, afdelingshoofd van Provinciale Waterstaat, kijkt tevreden terug en sluit af met: “Samen zijn we erin geslaagd om voor het Swettehûs een goede balans te vinden in duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, levensduur, kostprijs en kwaliteit”.