Gemeente Arnhem start pilot voor duurzame verlichting
Duurzaamheid en circulariteit
De gemeente Arnhem heeft de ambitie om conventionele verlichting te vervangen door duurzame LED verlichting. Naast energie-efficiëntie is het behoud van de bestaande armaturen, masten en uithouders een belangrijk aspect. De armaturen in het Sonsbeekpark werden om deze reden aangepast met nieuwe retrofit LED modules, waardoor de authentieke uitstraling behouden bleef en tegelijkertijd een modern verlichtingssysteem werd geïmplementeerd. Dit initiatief sluit aan bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente, gericht op vermindering van CO2-uitstoot en afvalstromen en daarmee een bijdrage aan de circulaire economie.
Pilot
Nico Roelofs, ontwerper en adviseur bij de gemeente Arnhem, kreeg de opdracht om conventionele verlichting te vervangen door duurzame LED verlichting. Het idee was om bestaande mastposities en armaturen te behouden, waarbij energie-efficiëntie en lichtbeeld hand in hand moesten gaan. De pilot in het Sonsbeekpark bestond uit 24 armaturen, welke werden voorzien van retrofit LED modules en nieuwe transparante kappen. De LED modules die in de armaturen zijn geïnstalleerd bevatten leds met 2700K, om een prettigere lichtervaring te bieden. Daarnaast biedt het armatuur nu de mogelijkheid om dimscenario’s in te stellen en krijgt de gemeente Arnhem via een beheerssysteem meldingen indien er eventuele storingen plaatsvinden.


Bredere uitrol
De langdurige relatie tussen de gemeente Arnhem en Schréder speelde een belangrijke rol in het succes van het project. "Het vertrouwen en wederzijds begrip, droegen bij aan een goede samenwerking en een hoogwaardig resultaat", aldus Nico Roelofs, Ontwerper & adviseur gemeente Arnhem. De pilotfase van het project was zelfs dusdanig succesvol dat men gekozen heeft voor een verdere implementatie binnen de gemeente.
De omgebouwde armaturen zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing en dragen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Bovendien is de lichtkwaliteit verbeterd, wat bijdraagt aan de veiligheid en het welzijn van parkbezoekers. Het gebruik van slimme technologieën zorgt ervoor dat defecten snel gedetecteerd en verholpen kunnen worden, waardoor de betrouwbaarheid van de verlichting toeneemt.
Dit project is een belangrijk onderdeel van de bredere strategie van de gemeente Arnhem om circulair en duurzaam te werken. Door de positieve resultaten van het Sonsbeekpark project, hoopt de gemeente ook andere gemeenten te inspireren om soortgelijke duurzame verlichtingsoplossingen toe te passen.
