Een geslaagd ReFurbish verhaal
Ruimte voor mens en natuur
Greenhouse is een moderne werkruimte van circa 20.000 vierkante meter die eind 2023 in gebruik wordt genomen. Het biedt een breed scala aan vergaderruimtes en gedeelde werkplekken in een open omgeving. Wanneer je door de ruimte navigeert, geniet je voortdurend van de afwisseling tussen binnen- en buitenomgeving. Het gebouw wordt gekenmerkt door haar open landschappen en intiemere vergaderruimten, terwijl er tegelijkertijd ruimte wordt geboden voor niet-werkgerelateerde activiteiten zoals yoga, meditatie en sauna. Het resultaat is een dynamische werkomgeving die zowel grote focus als ontspanning genereert.
"Wij willen plaatsen creëren waar mensen graag (terug)komen. Dit vereist spannende contexten en een veranderende omgeving, die moderne manieren van werken ondersteunt en aantrekkelijk maakt voor werknemers", zegt Anna Kullendorff, Business Development Manager bij Humlegården.
Recycling en hergebruik als hoofdgedachten
Omdat het een prachtig oud bakstenen pand betreft, was het doel van dit project om het op een duurzame manier te moderniseren en tegelijkertijd de waarde van de geschiedenis te behouden. Dit hield bijvoorbeeld in dat het binnenplafond, de glazen wanden en deuren werden hergebruikt. Zo ontstond ook de vraag: kunnen de armaturen worden gerestaureerd en aangepast aan de huidige normen? Om dat te onderzoeken werd de betrokken LED leverancier al in een vroeg stadium gecontacteerd en benaderd om de oude armaturen om te bouwen en om te vormen tot moderne aanwezigheids- en daglicht gestuurde LED armaturen.
"Door de armaturen te renoveren, konden we aanzienlijke milieu- en economische besparingen realiseren. We konden de elektrische installaties behouden, waardoor we nieuwe bedrading en het maken van nieuwe gaten in het plafond konden vermijden. Om het gebouw toekomstbestendig te maken, installeerden we ook ons plug-and-play lichtregelsysteem in ieder armatuur. De integratie van een besturingssysteem zorgt voor een toekomstbestendige oplossing, omdat het de mogelijkheid biedt om - indien nodig - diensten en integraties toe te voegen aan een gebouwbeheersysteem", zegt Kjell Wallin, verlichtingsadviseur bij de betrokken LED leverancier.
Duidelijke doelstellingen maakten de weg vrij voor creatieve oplossingen
"Samenwerking met een projectontwikkelaar die zulke duidelijke doelstellingen heeft op het gebied van duurzaamheid en renovatie is spannend. Met meer dan 2.700 armaturen en drie verschillende modellen die worden opgeknapt, moesten we creatief nadenken om praktische en duurzame oplossingen te vinden", verklaart Jessica Wahlberg, regiomanager bij de betrokken LED leverancier. Tegelijkertijd zou het vervoer van de armaturen van Solna naar Stockholm (de thuislocatie van de LED leverancier) en terug aanzienlijke broeikasgasemissies met zich meebrengen, welke de milieuvoordelen van het opknappen van de armaturen teniet deed. Met het oog op duurzaamheid ontstond hierdoor een andere, enigszins onconventionele oplossing.
Volledige productielijn op locatie
Bij Greenhouse werd een productielijn op ware grootte gecreëerd, waar medewerker van de betrokken LED leverancier in nauwe samenwerking met de elektriciens ter plaatse alle installaties plande en organiseerde voor een efficiënte workflow. Er werd aan ieder onderdeel van het proces gedacht: van het gemakkelijke transport van de armaturen binnen het gebouw, tot het beheer van de functionele tests en de recycling door de deskundige monteurs.
Alle oude armaturen werden gedemonteerd, het armatuurlichaam werd hergebruikt en al het overtollige materiaal werd in verschillende fracties gesorteerd en gerecycleerd. De oude lichtbronnen werden vervangen door nieuwe LED's en geïntegreerde sensoren om energie te besparen. Vervolgens werd alles op maat gemaakt om in de oude armatuurbehuizing te passen.
"Dit project vereiste veel creatieve oplossingen en snel denken. Bij het transport van de armaturen tussen de verschillende verdiepingen moesten we bijvoorbeeld speciale kooien ontwikkelen, omdat de liften te smal waren voor een vorkheftruck. Ter plaatse vonden we oude broodkooien die in de liften pasten. Deze werden omgebouwd om de armaturen veilig te kunnen vervoeren", zegt Kjell Wallin, lichtadviseur bij de betrokken LED leverancier.
Om geen enkele concessies te hoeven doen aan de veiligheid, zorgde de betrokken LED leverancier voor de technische mogelijkheden en veiligheid van de gerenoveerde armaturen. Alle nieuwe armatuuronderdelen werden in het laboratorium getest volgens de geldende normen, wat de montage bij Greenhouse eenvoudig en efficiënt maakte. Nadat een armatuur was omgebouwd, werden ter plaatse ook aanvullende en definitieve tests uitgevoerd.
Milieubesparing
Door onderdelen van de armaturen te hergebruiken, de oude elektrische installaties te behouden en geen nieuwe gaten in het plafond of nieuwe kabelinstallaties te hoeven maken, heeft de renovatie van de armaturen in Greenhouse tot een aanzienlijke milieubesparing geleid.
"Door met Fagerhult samen te werken en de bestaande armaturen opnieuw te gebruiken, hebben we 7,1 ton materiaal en 2.297 megawattuur energie bespaard over een levensduur van 20 jaar. Als we ook de milieubesparingen door minder transporten en minder verpakking meetellen, wordt het milieuvoordeel nog veel groter", aldus Clas Boudrie, projectmanager bij Humlegården.
Greenhouse is het bewijs dat er grote stappen kunnen worden gezet op het gebied van duurzame vastgoedontwikkeling. Het enige wat nodig is om dit te bereiken is een nauwe samenwerking, betrokkenheid en een onconventionele mentaliteit om het beoogde doel te realiseren.