Teeltbedrijf voorziet 2,1 hectare van LED verlichting
Flinke productiestap door hoeveelheid licht
Kwekerij Loos verstevigt met deze investering in groeilicht haar positie in de markt. “Je hebt telers die vroeg op de markt willen zijn en je hebt telers die jaarrond willen leveren”, vertelt eigenaar Arno Loos. Zelf valt hij in de laatste categorie waarmee hij één van de weinigen in Nederland is die jaarrond aardbeien teelt. “Wij verkopen veel aardbeien via automaten”, licht hij toe. “Dat doen we op zestien verschillende locaties in steden en ziekenhuizen. Die automaten wil je als leverancier wel gevuld hebben”.
Reden genoeg voor Kwekerij Loos om in 2005 in te zetten op de jaarrond productie, waarmee het bedrijf tot de pioniers in de aardbeienteelt behoorde. Dat gebeurde toen nog volledig met behulp van SON-T-belichting. Ruim vijftien jaar later werd met één teeltafdeling de overstap gemaakt naar LED verlichting. “In die afdeling, met een oppervlakte van 9.000 vierkante meter, hadden we fors minder lichtopbrengst. Dat betekende dat we een grote stap konden maken met LED en tegelijkertijd energie gingen besparen”.
In andere teeltafdelingen realiseerde Kwekerij Loos al meer lichtopbrengst. “Maar met de huidige energieprijzen ga je toch kijken hoe je zo efficiënt mogelijk kan telen”, vertelt Loos. “Dan kom je al snel op LED verlichting uit. In ons geval gaan we ten opzichte van de vorige opstelling zo’n 40% energie besparen. Als de huidige energieprijzen aanhouden, wat overigens niet te hopen is, kunnen we onze investering al in drie tot vier jaar terugverdienen.”
Optimale verlichting voor aardbeiplanten
Kwekerij Loos kiest op beide teeltlocaties voor een opstelling met compact en flowering lampen. Die combinatie bevalt het bedrijf goed: “De planten komen gemakkelijker op gang”, zegt Loos. “Daarnaast zochten we een lichtspectrum met meer verrood en een beetje groen licht. De toevoeging van verrood licht aan het gebruikelijke rood/blauwe spectrum bevordert namelijk de strekking van bladstelen en trossen in de winterperiode. Met het nieuwe spectrum realiseren we het optimale licht voor de aardbeiplant. In de periode dat we geen verrood licht nodig hebben, kunnen we deze lampen uitschakelen”.
Door de inzet van LED armaturen kan Loos de teelt beter sturen, uniformiteit in het gewas realiseren en tegelijkertijd energie besparen. Een groot voordeel volgens Peer Hermans, plantspecialist bij de betrokken LED leverancier, is dat de nieuwe lampen makkelijk te installeren zijn. “De toegepaste LED armaturen zijn wat dat betreft een één-op-één vervanger van de eerdere SON-T belichting. Een verschil is wel dat LED nauwelijks stralingswarmte geeft. Dat is in bepaalde periodes van het jaar een groot voordeel, maar biedt op andere momenten juist weer een uitdaging. Kwekerij Loos is er afgelopen winter in geslaagd een goede productkwaliteit te realiseren. Dat gaf hen voldoende vertrouwen om volledig over te stappen op LED”.
Verhoging van lichtniveau en productie
Met dezelfde hoeveelheid lampen brengt Kwekerij Loos nu het lichtniveau omhoog van 195 tot 220 µmol per vierkante meter. “We verwachten dat de productie omhoog zal gaan, maar hoeveel moet nog blijken,” zegt Loos. In totaal voorziet Loos zijn gewassen in samenwerking met installatiepartner Hortipar over 2,1 hectare van LED verlichting. De keuze voor de LED leverancier was voor Kwekerij Loos een logische. “Een degelijke partij die zich reeds bewezen heeft. Na een eerste succesvolle installatie, hebben wij 100% vertrouwen in het bedrijf. De mogelijkheden en het kleurenspectrum die zij bieden, passen goed in ons straatje”, sluit hij af.